Keyless entry uitschakelen

De oplossing tegen het uitschakelen van het keyless entry systeem


Veel auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met het zogenaamde ‘keyless entry systeem’. In het Nederlands betekent het letterlijk sleutelloze toegangssysteem. Voor het openen van de portieren heb je geen sleutel sleutel nodig. Het keyless systeem werkt met een zender tussen de auto en de sleutel. De auto en sleutel zenden naar elkaar een signaal uit met een code. Als de code klopt, ontgrendelen automatisch de portieren. Ook kun je de auto starten, zonder de sleutel uit de broekzak te halen. Dat is reuze handig. Maar dat is het ook voor autodieven. Zij kunnen op redelijk gemakkelijke wijze, met slimme apparatuur, het signaal tussen de auto en sleutel onderscheppen en daarmee de auto open krijgen, instappen, starten en wegrijden (of ze halen alleen de airbag of het stuur eruit).

Uitschakelen keyless entry
Wil je voorkomen dat dieven je auto of spullen uit het voertuig stelen, dan zou je de keyless entry uitschakelen kunnen overwegen. Je kunt immers de schade niet verhalen bij de verzekering als er geen sporen van inbraak zijn. In veel gevallen kan de eigenaar van het voertuig zelf het systeem uitschakelen. Dit hangt af van het merk en model. In sommige gevallen is het een klus wat wordt gedaan door een expert. 

Informatie over het systeem kun je vinden in het onderhoudsboekje of anders even navragen bij de dealer. Je kunt keyless entry uitschakelen, maar dan kunnen de portieren van de auto alleen nog maar geopend of gesloten worden met de knopjes op de autosleutel of met de klassieke sleutel in nood. Het uitschakelen van het keyless systeem heeft vaak ook consequenties voor de procedure van het starten van de auto. Zorg dus dat je beschikt over de volledige informatie voor het uitschakelen van het systeem.

keyless entry uitschakelen
Smartkey
Het is autofabrikanten niet ontgaan dat het keyless systeem veiliger zou moeten. Hierdoor zijn fabrikanten druk bezig om aan deze veiligheid te werken. Voor sommige automerken is een nieuwe smartkey ontwikkeld, waarmee je het keyless systeem eenvoudig uit kan schakelen en/of niet gehackt kunnen worden.     

Anti diefstal beschermhoes voor een autosleutel
Een goedkoop maar effectief alternatief voor het uitschakelen van het keyless entry systeem of smartkey is de aanschaf van een anti diefstal beschermhoes voor de autosleutel. Het materiaal van een dergelijke beschermhoes is voorzien een zogenaamde RFID blocker. RFID is de afkorting voor radio frequency identification, een techniek om op afstand informatie te lezen en op te slaan. Een RFID beschermhoes blokkeert deze techniek zodat dieven niet in staat zijn het signaal tussen de sleutel en auto te onderscheppen.

Tips voor beveiliging van de auto tegen diefstal en inbraak:
  1. 1. Uitschakelen keyless entry
  2. 2. Vraag de dealer om een smartkey (als die er is)
  3. 3. Maak gebruik van een RFID beschermhoes autosleutel
  4. 4. Parkeer de auto op een goed verlichte parkeerplaats, dit ontmoedigt dieven.