Autodiefstal zonder sleutel

Autodiefstal zonder sleutel


Het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. Heb je een auto met keyless entry, dan hoef je de autosleutel niet meer uit de broekzak of tas te halen. Als je dicht genoeg bij de auto komt, worden de deuren automatisch voor jou geopend. Handig als je jouw handen vol hebt met bijvoorbeeld boodschappen. Handig is het jammer genoeg ook voor autodieven. Dankzij deze technologie kunnen zij namelijk binnen enkele minuten jouw auto stelen; vaak zonder dat iemand het merkt.

Auto stelen zonder sleutel: hoe gaat het in zijn werk?

De radiosignalen die door de elektronische contactsleutel worden uitgezonden kunnen met een kleine scanner worden opgevangen. Radiosignalen gaan namelijk moeiteloos door muren en deuren, dus ze kunnen gewoon buiten jouw huis door de dieven worden opgevangen. Dat is makkelijk; gemakkelijk voor het dievengilde wel te verstaan. Een handlanger met een “repeater” loopt langs de auto's in de straat. Vangt jouw auto het signaal van de repeater op, dan gaan de deuren netjes voor de dief open. Nog even via de repeater de wagen starten en rijden maar. Nog even de maat oppikken die bij jouw huis staat en iedereen blij; behalve jij…Het hoeft niet alleen bij jou thuis te gebeuren, het kan bijvoorbeeld ook op een parkeerplaats. De dief met de repeater gaat bij jouw auto in de buurt staan, terwijl de ander met de scanner op een afstandje achter je loopt. De signalen van de scanner en de repeater kunnen makkelijk 100 tot 200 meter overbruggen. Als jij ver genoeg van jouw auto bent verwijderd, wordt het radiosignaal doorgestuurd en wordt jouw auto geopend en gestart.

Welke auto's zijn het meest gewild?

Natuurlijk de nieuwste modellen hebben altijd de voorkeur bij keyless entry diefstal. Volgens een onderzoekje van het AD vorig jaar bestaat er een voorkeur voor onderstaande auto's: 
  • -   De A-klasse van Mercedes Benz;
  • -   De Toyota RAV4;
  • -   De Citroën C4;
  • -   De Range Rover Sport;
  • -   Tot slot de Lexus NX en IS, de luxe tak van Toyota;

U bent dus gewaarschuwd.

Hoe kun je autodiefstal zonder sleutel voorkomen?

Het is eigenlijk zeer eenvoudig om te voorkomen dat de radiosignalen van jouw contactsleutel kunnen worden opgevangen. Het berust op het natuurkundige principe van de kooi van Faraday. Leg de contactsleutel gewoon in een metalen kooitje. De elektromagnetische straling (bijvoorbeeld radiogolven) kan niet ontsnappen en dus kan niemand buiten de signalen van jouw contactsleutel opvangen.

Nu vind je een kooi voor de autosleutel misschien wat overdreven, maar er zijn ook beschermhoesjes in de handel die de signalen tegenhouden. Wel even de sleutel uit het hoesje halen als je weer bij de auto bent.
sluit